Menu Sluiten

Polyester schadeherstel

Een gat, scheur of krassen in uw polyester? Hoe groot of klein de polyesterschade ook is, Walinga Polyester kan deze schade voor u herstellen! Ook schade in de kleinste vorm van ‘haarscheuren’. In dit geval is de gelcoat namelijk kapot.

Wacht echter niet te lang met het uitvoeren van polyester- en/of gelcoat-reparaties. De kosten kunnen namelijk snel oplopen als u hier te lang niets aan doet!

Dit is waarom het tijdig repareren van schade aan polyester of gelcoat hoge kosten voorkomt

Het tijdig laten repareren van schade aan polyester voorkomt veel ellende. Wanneer er niets gedaan wordt aan polyesterschade, kan er namelijk water in het polyester trekken. Hierdoor ontstaat polyesterrot, beter bekend als ‘osmose’ (lees er hieronder meer over). ’s Winters kan het zijn dat het water dat in het polyester is getrokken, gaat bevriezen. In dit geval kan het polyester kapot vriezen. Dat is niet alleen zonde, maar kan ook zorgen voor onnodige en behoorlijke kosten.

Wat is gelcoat?

De toplaag van polyester wordt gelcoat (of topcoat) genoemd. Deze laag beschermt het polyester. Als deze kapot of beschadigd is, moet dat worden gerepareerd. Wanneer hier niets aan wordt gedaan, kunnen de kosten hoog oplopen. Afhankelijk van de kwaliteit gelcoat, kan er bij gelcoatschade al na een week ‘osmose’ ontstaan!

Oorzaak van schade aan gelcoat

De meest voor de hand liggende oorzaak van schade aan gelcoat is door bijvoorbeeld een botsing. Een andere oorzaak van beschadiging aan de gelcoat is door UV-licht, ofwel de zon. Wanneer gelcoat teveel wordt blootgesteld aan UV-licht, wordt deze mat.

Ook kan een gebrek aan onderhoud de oorzaak zijn van schade aan gelcoat. Gelcoat is namelijk niet 100% waterdicht, ook al lijkt dit wel zo. Er kan dus vocht door de gelcoat heendringen.

Gevolgen van gelcoat schade

Hoe matter de boot wordt, hoe gemakkelijker er vuil op hecht in de poriën. Als de gelcoat te mat raakt en niet meer kan worden hersteld door te polijsten, moet deze opnieuw worden gespoten. Wanneer de gelcoat dit stadium heeft bereikt, spreken we over ‘gelcoat dat is verkrijt’. Is het leed al geschied, dan kan Walinga Polyester dit gelukkig voor u oplossen!

Indien er te veel vocht door de gelcoat is gedrongen, veroorzaakt dit samen met de stoffen in het polyester een chemische reactie. Er ontstaat dan van binnenuit druk op de gelcoat. Dit veroorzaakt blaasjes in de gelcoat. Als dit stadium is bereikt, is de schade alleen nog te verhelpen met een osmose behandeling. Dit kan een ingrijpende en prijzige behandeling zijn.

Hoe voorkom je schade aan gelcoat?

Om schade aan gelcoat door UV-licht of vocht te voorkomen, is regelmatig onderhoud vereist. Het is raadzaam het polyester regelmatig in de wax te zetten. Het is raadzaam dit minstens twee keer per jaar te doen.

Wat is osmose en hoe ontstaat het?

Osmose is simpel gezegd een soort ‘rotten van polyester’ en komt voornamelijk voor op het onderwaterschip. Dit is hoe osmose ontstaat: Gelcoat is de beschermlaag van polyester. Wanneer er water door de gelcoat gaat, komt er water in het polyester. Polyester bestaat uit glasvezels en hars. Deze vezels nemen het water op. Wanneer het water door de vezels wordt vastgehouden, ontstaan er blaasjes en gaat het polyester rotten.

Hoe voorkom je osmose?

Door een epoxylaag aan te brengen op de gelcoat, voorkom je osmose. En zoals men zegt: Beter voorkomen, dan genezen! Eén van de diensten die ik lever, is dan ook het aanbrengen van zo’n epoxylaag. Osmose behandelen doe ik in overleg met de klant.

Wacht dus niet te lang met het herstellen van uw gelcoat- of polyesterschade. Het bespreken van de mogelijkheden is geheel vrijblijvend! U kunt hiervoor ook altijd eerst even contact opnemen om te informeren of vragen te stellen.

Contact opnemen

Bel mij op 06 – 12 68 68 20 voor een afspraak of vragen.

Bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 08:00u tot 17:00u.

Liever een e-mail sturen? Gebruik dan het contactformulier

Gratis en zonder verplichtingen