Menu Sluiten

Onderhoud aan het onderwaterschip (antifouling)

Om het onderwaterschip van een boot in goede conditie te houden, is onderhoud vereist. Het aanbrengen van een nieuwe laag antifouling behoort tot dit onderhoud. Walinga Polyester kan dit onderhoud voor u uitvoeren.

Wacht overigens niet te lang met het plegen van onderhoud aan antifouling. De kosten kunnen namelijk snel oplopen als u hier te lang niets aan doet en deze in achterstallig onderhoud raakt!

Wat is ‘antifouling'?

‘Fouling’ is de verzamelnaam voor de aangroei van biologische organismen, mosselen en algen. Om ongewenste aangroei van microscopisch kleine organismen, algen en mosselen op het onderwaterschip tegen te gaan, is er een speciale onderwaterverf die deze aangroei tegenhoud. Deze speciale onderwaterverf wordt daarom antifouling genoemd en bestaat uit biociden, koper, chloorrubber en aangroeiwerende middelen. Indien je een onderwaterschip niet op tijd voorziet van een nieuwe laag antifouling, kunnen de kosten hoog oplopen.

Waarom is onderhoud aan antifouling nodig?

Hoe lang de antifouling meegaat, kan verschillen van 1 tot 6 jaar/seizoenen. Dit hangt af van factoren als:

  • Plaats (zout/zoet, stromend/stilstaand, zon/schaduw)
  • Laagdikte
  • Soort en merk antifouling
  • Vaarfrequentie
  • Etc.

Antifouling verliest op den duur zijn werking. Dit slijt namelijk door het gebruik. Het periodiek onderhouden hiervan zorgt ervoor dat de antifouling zijn werking behoud. Het is raadzaam elk jaar iemand te laten kijken naar de staat van de antifouling. Zo blijft u hier zelf van op de hoogte en kunt u er op tijd iets aan laten doen als dat nodig blijkt.

Echter is niet alleen slijtage reden voor een nieuwe laag antifouling. Antifouling droogt namelijk uit als een onderwaterschip uit het water komt en vervolgens twee maanden boven water blijft. Wanneer antifouling uitdroogt, verliest het zijn werking. Uiteindelijk raakt de laag antifouling zijn volledige werking kwijt. Als uw boot dus twee maanden of langer op de kant ligt, is het raadzaam een nieuwe laag antifouling aan te brengen.

Wat zijn de gevolgen van achterstallig onderhoud aan antifouling?

Als een onderwaterschip niet op tijd wordt voorzien van een nieuwe laag antifouling, kan dit enkele gevolgen met zich meebrengen:

  • Snelheidsverlies (soms tot wel 30%!)
  • Hoger brandstofverbruik
  • Aantasting van onderlagen en corrosie
  • Versneld optreden van osmose
  • Levensduur van het materiaal gaat achteruit
  • De boot verliest zijn waarde

Hoe voorkom je achterstallig onderhoud aan antifouling?

Door het onderwaterschip regelmatig schoon te maken en/of te voorzien van een nieuwe laag antifouling, is achterstallig onderhoud te voorkomen. Ook is het raadzaam om een nieuwe laag antifouling aan te brengen wanneer een onderwaterschip, ofwel uw boot, twee maanden of langer uit het water is.

Twijfelt u of de huidige laag antifouling op het onderwaterschip aan onderhoud toe is? Neem dan vrijblijvend contact op via onderstaande gegevens. Ik kan dan bij u langskomen om dit te bepalen of ik kan een inschatting doen met behulp van goede foto’s. De foto’s kunt u mij sturen via WhatsApp (op 0612686820) of via het contactformulier.

Contact opnemen

Bel mij op 06 – 12 68 68 20 voor een afspraak of vragen.

Bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 08:00u tot 17:00u.

Liever een e-mail sturen? Gebruik dan het contactformulier

Gratis en zonder verplichtingen